Pintxos z Kraju Basków – 3 oryginalne przepisy na hiszpańskie tapas

przez Kasia i Paweł

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie uwielbiałaby hiszpańskich tapas! Najlepiej smakują oczywiście w Hiszpanii razem z kieliszkiem miejscowego wina…

Pintxos lub pinchos – co to jest?

Kraj Basków słynie z własnej wersji tapas zwanej pintxos (po hiszpańsku pinchos). To małe kanapeczki z bagietki i różnymi składnikami – owocami morza, serem, jajkiem, mięsem, warzywami i czymkolwiek innym, co przyjdzie do głowy szefowi kuchni. Podawane są na zimno lub ciepło do białego wina. W Bilbao sporo knajp z pintxos znajdziecie w Starym Mieście i w okolicach ulic Poza Lizentziatuaren i García Rivero Maisuaren. W starej części San Sebastián świetne bary z pintxos znajdziecie na każdym kroku, dlatego warto poświęcić wieczór (niejeden!) na chodzenie od baru do baru i zamawianie co bardziej apetycznych kanapeczek z każdego miejsca. W San Sebastián w szczególności polecamy bary:

Pewnie pomyśleliście sobie: fajnie, ale tak się składa, że w Kraju Basków nas akurat nie ma i w najbliższych dniach się tam nie wybieramy… Nic straconego! Mamy dla Was trzy przepisy na pintxos z Kraju Basków, dzięki którym siedząc na kanapie we własnym salonie poczujecie się jak w jednym z tapas barów w San Sebastián! :) Mimo zaimprowizowanych polskich nazw przepisy to dokładne odwzorowanie baskijskich oryginałów. Spróbujcie, a obiecujemy, że nie pożałujecie!  

SKŁADNIKI:

  • hiszpańska pasta do smarowania sobrasada
  • jajka przepiórcze
  • opakowanie chorizo w plastrach
  • białe lub czerwone cebule
  • krem i/lub ocet balsamiczny
  • 1 duża, świeża i chrupiąca bagietka

Sobrasadę można znaleźć w działach z hiszpańską żywnością, my ją kupiliśmy w realu. To pasta z hiszpańskiej, pikantnej kiełbasy, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Jajka przepiórcze radzimy smażyć w małych foremkach, aby uzyskać ładny kształt jajek sadzonych. Przepis na pintxosy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Karmelizowana cebulka: cebulę pokroić w talarki i smażyć na oleju, aż do zeszklenia.  Dodać trochę kremu i octu balsamicznego i smażyć kolejne 15min, często mieszając. Cebulka powinna mieć piękny bursztynowy kolor, być miękka i delikatnie słodka w smaku. Można dodać również odrobinę cukru oraz doprawić solą i pieprzem.
  2. Z jajek przepiórczych usmażyć na patelni jajka sadzone.
  3. Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, podgrzać w piekarniku i ułożyć na talerzach.
  4. Rozsmarować sobrasadę na kanapeczkach.
  5. Na każdej kanapce ułożyć wcześniej przygotowane składniki (w takiej kolejności): plasterek chorizo, karmelizowaną cebulkę, ciepłe sadzone jajko przepiórcze.
  6. Nalać kieliszek schłodzonego, hiszpańskiego białego wina i… SMACZNEGO!

zajepiorcze chorizo przepis   krabowa_chatka *baskijska nazwa sałatki z krabowych paluszków, majonezu i jajka to chatka (wym. czatka)

SKŁADNIKI:

  • paluszki krabowe
  • obrane i ugotowane krewetki
  • majonez
  • jajka
  • szczypiorek
  • 1 duża, świeża i chrupiąca bagietka

Żeby zaoszczędzić czas my kupiliśmy obrane i ugotowane krewetki w opakowaniu, gotowe do położenia na kanapki.

Przepis na pintxosPRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotować na twardo. Odłożyć na bok żółtka, które posłużą nam jako pierzynka do posypania kanapek. Białka jajek pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Paluszki krabowe posiekać na małe kawałki.
  3. Paluszki krabowe zmieszać z jajkami, dodać 1-2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszać.
  4. Gotową pastę nałożyć na kanapeczki, uderokorować pokruszonym żółtkiem jajek, jedną krewetką i szczypiorkiem.
  5. Delektować się pintxos z dodatkiem białego wina!

krabowa chatka przepis   Co rano serrano

SKŁADNIKI:

  • szynka serrano
  • ser kozi typu camembert
  • sos figowy do sera
  • kiść czarnych winogron i/lub kilka orzechów włoskich
  • 1 duża, świeża i chrupiąca bagietka

Przepis na pinchosy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Każdą z kanapeczek lekko skropić oliwą z oliwek.
  2. Szynkę serrano podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na kanapkach.
  3. Ser kozi pokroić na wąskie talarki i ułożyć na szynce.
  4. Na ser nałożyć trochę sosu figowego do smaku.
  5. Udekorować czarnym winogronem i orzechem włoskim.
  6. Może się powtarzamy, ale… najlepiej smakuje z winem hiszpańskim;)

co rano serrano przepis  


Smacznego! Konieczne dajcie znać, jak Wam smakowały:)

  wszystkie pinchos

Spodobał Ci się nasz wpis?
Polub nas na Facebooku i Instagramie! My zobaczymy, że to, co piszemy jest przydatne, a Ty nie ominiesz naszych kolejnych relacji! :)

Zobacz też

Co myślisz?