Chyba nie ma na świecie osoby, która nie uwielbiałaby hiszpańskich tapas! Najlepiej smakują oczywiście w Hiszpanii razem z kieliszkiem miejscowego wina…
Pintxos lub pinchos – co to jest?
Kraj Basków słynie z własnej wersji tapas zwanej pintxos (po hiszpańsku pinchos). To małe kanapeczki z bagietki i różnymi składnikami – owocami morza, serem, jajkiem, mięsem, warzywami i czymkolwiek innym, co przyjdzie do głowy szefowi kuchni. Podawane są na zimno lub ciepło do białego wina. W Bilbao sporo knajp z pintxos znajdziecie w Starym Mieście i w okolicach ulic Poza Lizentziatuaren i García Rivero Maisuaren. W starej części San Sebastián świetne bary z pintxos znajdziecie na każdym kroku, dlatego warto poświęcić wieczór (niejeden!) na chodzenie od baru do baru i zamawianie co bardziej apetycznych kanapeczek z każdego miejsca. W San Sebastián w szczególności polecamy bary:
Pewnie pomyśleliście sobie: fajnie, ale tak się składa, że w Kraju Basków nas akurat nie ma i w najbliższych dniach się tam nie wybieramy… Nic straconego! Mamy dla Was trzy przepisy na pintxos z Kraju Basków, dzięki którym siedząc na kanapie we własnym salonie poczujecie się jak w jednym z tapas barów w San Sebastián! :) Mimo zaimprowizowanych polskich nazw przepisy to dokładne odwzorowanie baskijskich oryginałów. Spróbujcie, a obiecujemy, że nie pożałujecie!
SKŁADNIKI:
- hiszpańska pasta do smarowania sobrasada
- jajka przepiórcze
- opakowanie chorizo w plastrach
- białe lub czerwone cebule
- krem i/lub ocet balsamiczny
- 1 duża, świeża i chrupiąca bagietka
Sobrasadę można znaleźć w działach z hiszpańską żywnością, my ją kupiliśmy w realu. To pasta z hiszpańskiej, pikantnej kiełbasy, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Jajka przepiórcze radzimy smażyć w małych foremkach, aby uzyskać ładny kształt jajek sadzonych.
PRZYGOTOWANIE:
- Karmelizowana cebulka: cebulę pokroić w talarki i smażyć na oleju, aż do zeszklenia. Dodać trochę kremu i octu balsamicznego i smażyć kolejne 15min, często mieszając. Cebulka powinna mieć piękny bursztynowy kolor, być miękka i delikatnie słodka w smaku. Można dodać również odrobinę cukru oraz doprawić solą i pieprzem.
- Z jajek przepiórczych usmażyć na patelni jajka sadzone.
- Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, podgrzać w piekarniku i ułożyć na talerzach.
- Rozsmarować sobrasadę na kanapeczkach.
- Na każdej kanapce ułożyć wcześniej przygotowane składniki (w takiej kolejności): plasterek chorizo, karmelizowaną cebulkę, ciepłe sadzone jajko przepiórcze.
- Nalać kieliszek schłodzonego, hiszpańskiego białego wina i… SMACZNEGO!
*baskijska nazwa sałatki z krabowych paluszków, majonezu i jajka to chatka (wym. czatka)
SKŁADNIKI:
- paluszki krabowe
- obrane i ugotowane krewetki
- majonez
- jajka
- szczypiorek
- 1 duża, świeża i chrupiąca bagietka
Żeby zaoszczędzić czas my kupiliśmy obrane i ugotowane krewetki w opakowaniu, gotowe do położenia na kanapki.
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ugotować na twardo. Odłożyć na bok żółtka, które posłużą nam jako pierzynka do posypania kanapek. Białka jajek pokroić w drobną kosteczkę.
- Paluszki krabowe posiekać na małe kawałki.
- Paluszki krabowe zmieszać z jajkami, dodać 1-2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszać.
- Gotową pastę nałożyć na kanapeczki, uderokorować pokruszonym żółtkiem jajek, jedną krewetką i szczypiorkiem.
- Delektować się pintxos z dodatkiem białego wina!
SKŁADNIKI:
- szynka serrano
- ser kozi typu camembert
- sos figowy do sera
- kiść czarnych winogron i/lub kilka orzechów włoskich
- 1 duża, świeża i chrupiąca bagietka
PRZYGOTOWANIE:
- Każdą z kanapeczek lekko skropić oliwą z oliwek.
- Szynkę serrano podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na kanapkach.
- Ser kozi pokroić na wąskie talarki i ułożyć na szynce.
- Na ser nałożyć trochę sosu figowego do smaku.
- Udekorować czarnym winogronem i orzechem włoskim.
- Może się powtarzamy, ale… najlepiej smakuje z winem hiszpańskim;)
Smacznego! Konieczne dajcie znać, jak Wam smakowały:)